නව පර්යේෂණ මගින් සනාථ වන්නේ කෝපි හෝ තේ සඳහා බහුලව භාවිතා කරන,
ප්ලාස්ටික් අතුරනය සහිත ඉවත දැමිය හැකි කඩදාසි කෝප්ප මගින් උණුසුම් පාන වර්ගවලට සැලකිය යුතු තරම් ක්ෂුද්ර ප්ලාස්ටික් (microplastics) සහ හානිකර රසායනික ද්රව්ය මුදාහරින බවයි.
ඉන්දීය තාක්ෂණ ආයතනයේ (Indian Institute of Technology Kharagpur) අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ 90°C (194°F) උෂ්ණත්වයේ ජලය පිරවූ විට, මෙම කෝප්ප මිනිත්තු 15ක් ඇතුළතදී මිලිලීටරයකට ක්ෂුද්ර ප්ලාස්ටික් අංශු 10 සිට 100 දක්වා ප්රමාණයක් පිටකරන බවයි.
කෝප්පයේ දියවීම වැළැක්වීම සඳහා යොදන පොලිඑතිලීන් (polyethylene) හෝ පොලිලැක්ටික් අම්ල (polylactic acid) ආස්තරණයන් තාපයට ලක් වූ විට බිඳී ගොස් ක්ෂුද්ර ප්ලාස්ටික් සහ බිස්ෆෙනෝල් A (BPA) වැනි ආකලන (additives) ඔබේ පානයට මුසු කරයි.
'ජර්නල් ඔෆ් හැසඩස් මැටීරියල්ස්' (Journal of Hazardous Materials) සඟරාවේ පළ වූ මෙම අධ්යයනය, වෙළඳ නාම 70ක් පරීක්ෂා කළ අතර, දිගු කාලයක් උණුසුම් දියර සමග ස්පර්ශව තිබීම හෝ වැඩි උෂ්ණත්වයක් තිබීම නිසා (පිටතට රැගෙන යන කෝපි සඳහා සාමාන්යයෙන් සිදුවන්නාක් මෙන්) මෙම ද්රව්ය මුදාහැරීම ඉහළ යන බවද සටහන් කළේය. මි.මී. 5ට වඩා කුඩා මෙම ක්ෂුද්ර ප්ලාස්ටික් මගින් ප්රදාහය (inflammation) සිට හෝමෝන අක්රමවත් වීම දක්වා විභව සෞඛ්ය අවදානම් ඇති කළ හැකි අතර, මිනිස් සිරුරට දිගුකාලීන බලපෑම පිළිබඳ දත්ත තවමත් මතුවෙමින් පවතී. 1 කෝප්ප නැවත භාවිතා කිරීම මගින් ආස්තරණය ක්ෂය වීම වැඩි වන බැවින් මෙම ද්රව්ය මුදා හැරීම තවත් උග්ර විය.
විශේෂඥයන් යෝජනා කරන්නේ සෙරමික් මග් හෝ ජෛව හායනයට ලක්වන (biodegradable) විකල්ප වෙත මාරු වන ලෙසය. කෙසේ වෙතත්, බොහෝ "කොම්පෝස්ට් කළ හැකි" විකල්පවල පවා තවමත් ප්ලාස්ටික් ආස්තරණ අඩංගු වේ.
පානය කිරීමට පෙර ඔබේ බීම මදක් සිසිල් වීමට ඉඩහැරීම වැනි සරල ක්රම මගින් පවා මෙම තත්ත්වයට නිරාවරණය වීම අඩු කර ගත හැකිය. ඩොලර් බිලියන 20ක ඉවත දැමිය හැකි කෝප්ප කර්මාන්තයට මෙය අවදි කිරීමේ ඇමතුමකි—ඔබේ උදෑසන පානය නොපැතූ ප්ලාස්ටික් කොටසක් සමඟ පැමිණිය හැකිය.
ඔබ මෙම කෝප්ප ඉවත් කරනවාද? නැතහොත් ඔබ නැවතත් මාරු වන්නේ විකල්පයකටද?